!
!
martabak

Matrabak

Matrabak is eigenlijk van origine een Arabische lekkernij maar geniet in heel Indonesië grote bekendheid. Het zijn gebakken deegpakketjes met een vulling van vlees en eieren. Vrij veel te krijgen o.a op div. Pasar Malams.

Ingrediënten:

750 gram rundergehakt
3 kleine uitjes ( fijn snijden)
2 stukken prei en een bosje selderie (fijn gesneden)
vers gemalen peper en zout (natuurlijk geheel naar smaak)
2 theel. kerrie poeder
1/2 theel. fijngemalen kruidnagel en 1/2 theelepel nootmuskaat
100 gr. margarine (geen Croma.... dit is al gekruid))
10 eieren
1 eetl. bruine suiker (of een stuk goela djawa)
Voor het deeg: 1 kg meel, een groot glas water en een snuifje zout


Bereiding:

We gaan eerst het het deeg maken: Het meel in een kom doen en onder flink roeren beetje bij beetje het water bij de bloem doen, tot een soepele bal ontstaat. Hoe langer men kneed, des te soepeler het deeg wordt. Gooi het deeg af en toe hard op de tafel, zodat de lucht uit het deeg kan ontsnappen. Daarna laat je het deeg een uurtje rusten onder, bijv. een vochtige theedoek.


De vulling: De gesneden uitjes fruiten in de margarine, het gehakt erbij doen en goed door elkaar mengen. Op smaak brengen met peper (mag best wel een beetje veel), zout en de andere kruiden. De fijngesneden prei, selderie en de 10 eieren er door mengen en blijven roeren, totdat de eieren net gaan stollen. Gas uit zetten en de vulling laten afkoelen.


Nu verdelen we het deeg in bolletjes zo groot als een flink ei. Ieder bolletje wordt nu dun uitgerold (ong. 3mm dik) De vulling wordt op een deeglapje gelegd en het deeg vouwen we om de vulling heen.
Als alles klaar is, frituren we de martabaks in ruim olie aan beide kanten goud bruin. Laat deze, heerlijke martabaks, eventjes uitlekken op wat keukenpapier. Smakelijk.....