!
!
pindang kuning

Pindang kuning (Moluks visgerecht)

Ingrediënten: voor 2 personen

2 middelgrote makrelen
1 serehstengel
1 stukje laos
3 sjalotjes
2 groene lombok
1 stengel lente-uitje
1 citroen of lekkerder is limoen
2 glazen water
zout (naar smaak)

Voor de boemboe (kruidenpasta):

5 kemirienootjes
1 stukje djahé
1 stukje kunjit
2 rawits (kleine pepertjes)
2 teentjes knoflook

Bereiding:

Wrijf de ingrediënten voor de kruidenpasta fijn in tjobek of vijzel.
De sjalotjes en laos dun snijden, serehstengel doormidden snijden in twee stukken.
De groene lombok schuin dun snijden, lente-uitjes schuin grof snijden.
Makreel in plakken van ca. 2 cm snijden

Klein beetje olie in een pan/wok doen, olie heet laten worden en dan de boemboe, sereh en laos roerbakken (niet bruin laten worden) (1/2 minuutje). Daarna sjalotjes en groene lombok toevoegen en er een glas water en citroen bij doen.

De smaak proeven, het geheel moet een lichte citroensmaak hebben.
Voeg indien nodig nog zout naar smaak toe.
Daarna pas de plakken makreel erbij en kort erna al de lente-uitjes in de saus doen, kort laten stoven tot je ziet dat de makreel gaar is, niet te lang want anders valt de makreel uit elkaar.

Lekker met witte rijst en komkommer.