!
!
kare daging

Kare daging

Javaanse curryschotel van gekruid en gestoofd rundvlees.

 

Dit is een prima gerecht voor een Indonesische rijsttafel, maar kan ook als op zich staand gerecht worden geserveerd met witte rijst of nasi goreng en een heerlijke frisse atjar.

Ingrediënten:

 

½ kg.  rundvlees

3 grote witte uien

4 teentjes knoflook

3 lomboks (rode pepers)

1 theel. laospoeder

2 theel.  ketoembar

1 theel. djinten (komijn)

1 theel. koenjit (geelwortelpoeder)

2 kemirinootjes of een theel. pasta

1 spriet sereh

2 blaadjes salam

4 djeruk perut blaadjes

peper uit het molentje

zout naar smaak

3 eetlepels plantaardige olie

25 gram geconcentreerde santen.  Kwart blokje.

3 eetl. ketjap manis

 

Bereiding:

 

Snijd het vlees in blokjes. Pel de uien en snijd deze zeer klein. Pers de teentjes knoflook. Was de rode pepers en snijd deze in kleine ringetjes. Stamp uien, knoflook, rode peper, kemirinootjes, laos en koenjit fijn in een vijzel. Voeg de ketoembar en de djinten toe aan de pasta. Neem de pasta uit de vijzel en bewaar deze in een kom.

 

Stamp het kopje van de serehstengel fijn en leg er een knoop in.

Verhit de olie in een braadpan of wadjan en smoor de kruiden- en uien –pasta. Voeg daarna de sereh toe. Bak in dit mengsel de blokjes rundvlees mooi bruin. Voeg nu de blaadjes salam en djeruk perut toe en maak het af met wat zout en versgemalen peper.

 

Warm water bij doen totdat het vlees net ondergedompeld is en laat het geheel in ongeveer 1,5 uur op een laag vuurtje sudderen tot het vlees gaar is. (Doe na een half uurtje de ketjap erbij) De santen erbij doen en laat dit oplossen in de saus, totdat de smaak in de saus is verweven. Wel blijven roeren anders bakt het wellicht aan. Is de saus te dik? Klein beetje warm water bij doen. Nog eventjes op een klein vuurtje zachtjes laten pruttelen.