!
!
abon sapi

Abon sapi

De ouderen onder ons kent het waarschijnlijk onder de naam "Apenhaar" of eh......"apehaar ?". Echt lekker is het. Ik weet nog hoe mijn oma dat maakten in haar keukentje. En als het klaar was......mmmm, op een sneetje wittebrood met lekker veel boter. Ikzelf heb het al eens paar keer geprobeerd om het zo als mijn oma te maken maar tevergeefs. Ik kreeg het niet zo lekker zoals zij het kon maken. O ja, de echte naam is trouwens "Abon sapi". Je kan het krijgen in de betere toko en/of op de div. Pasars.

Trouwens.....er zijn toko's die het verkopen maar het "zogenaamd" niet hebben daar de import uit Indonesiƫ is verboden, ivm de gekke koeienziekten wat jaren geleden is geweest. Soms hebben ze het dan onder de toonbank liggen. Op de diverse pasars heb ik het gewoon open en bloot zien liggen. Het is een bijgerecht welke bij o.a. de nasi wordt gegeten. Wil je het toch zelf proberen te maken, dan is hieronder het recept. Heel veel succes en smikkel maar eens lekker.

Ingredienten:

1/2 kg. rundvlees
1,5 theel. djinten
3 theel. ketumbar
flink stukje gula djawa of een flinke eetlepel bruine rietsuiker
1 ui
2 teentjes knoflook
zout
olie
1 eetl. limoensap
stukje santen
1 mespunt laos
2 salam blaadje

Bereiding:

Leg het vlees in een pan met een laag water en breng alles aan de kook. Doe het vuur wat zachter, leg de deksel op de pan en laat het vlees ca. 2,5 uur zachtjes sudderen tot het helemaal gaar is. Haal het vlees uit de pan en rafel het vlees met twee vorken uit elkaar. (oma deed het nog een keer door een vleesmolentje) Meng in een kom het vlees met de fijngesneden ui en knoflook, ketumbar, djinten, laos, gula djawa, citroensap en wat zout.
Verhit de olie in een pan en bak hierin het vlees mengsel ca. 5 min. Voeg de santen, 1 dl. water en de salam blaadjes toe. Doe het vuur wat zachter en laat alles, zonder deksel op de pan, zachtjes koken tot bijna alle vocht is verdampt. Haal wel de salam blaadjes weg voor het opdienen. Waarschijnlijk nog eventjes droog deppen met wat keukenrol.