!
!
Kokosmelk

Kokosmelk (klappermelk)

In de Zuid-Oost-Aziatische keuken kan men niet zonder kokosmelk. De Indische koks gebruiken kokosmelk van voor- tot nagerecht.

Een Indisch gezegde zegt dat wie een kokospalm plant, niet alleen voedsel en drank plant, maar ook voor transport, onderdak, kleding en een erfenis zorgt. In Bali zorgt men er altijd voor dat ze niet hoger gaan bouwen dan de kokosbomen. Bijna naast elk huis staat een kokosboom, maar die is altijd hoger dan het huis. Dit doen ze uit respect voor God, want redeneren ze: "God heeft ons de boom gegeven die ons alles geeft en dat moet je niet proberen te overtreffen".
 
Kokosmelk komt van de kokosnoot. Over de oorsprong is men het niet helemaal eens. Lang geleden sprak men wel eens over 'de noot van India', maar toen de Portugese handelaars de vrucht ontdekten, gaven ze hem de naam 'coco', omdat ze vonden dat de noten op apengezichten leken.Binnenin een kokosnoot zit hard, wit vruchtvlees. Het vocht dat erin zit, is geen kokosmelk maar kokoswater.
 
Om kokosmelk te krijgen, doen ze warm water bij het vruchtvlees en persen ze dat. Wat overblijft, is kokosmelk. Als je die een tijdje laat staan, dan stijgt de kokosroom naar het oppervlak. Kokosmelk wordt in tal van gerechten gebruikt, vaak om de scherpte van chilipepers af te zwakken. Kokosroom wordt vooral in desserten gebruikt. Tegenwoordig kan je kokosmelk in elke supermarkt kopen. In de Aziatische supermarkten of de zgn toko's heb je een grotere keus. Daar is hij meestal ook goedkoper.