!
!
Met de boot naar het koude Holland

"Indo" zijn

Ik begin te beseffen dat niet veel mensen weten wat precies een Indo (Indische Nederlander) is. Daarom voel ik me geroepen om toch nog een korte uitleg te geven over het verschijnsel "Indo".

Indische Nederlanders zijn nakomelingen uit relaties tussen blanke mannen en inlandse vrouwen (of andersom maar dat komt minder voor) in het koloniale Nederlands Indië. Een mengeling van Nederlands en Indonesisch bloed. Een 'Indo' is dus geen Indonesiër.

De Indo's waren/zijn min of meer tweetalig. Ze spraken/spreken zowel Nederlands als Maleis. Door de menghuwelijken ontstond een heterogene (van verschillende afkomst) bevolkingsgroep van Europese en gemengd Europees-Indische afkomst.....De Nederlanders van gemengd Europees-Indische afkomst en volbloed Nederlanders geboren in Europa, vormen samen de groep Indische Nederlanders. Indo's dus!!

"Indo's...." Ze worden de best geïntegreerde bevolkingsgroep van Nederland genoemd. De eerste en tweede generatie indo's. Nu gaat de derde generatie op zoek naar haar roots. "Bij indo's staat de deur altijd open", zeggen veel mensen en.. "Bij indo's ben je meteen deel van de familie. Als je bij een indo binnenkomt is de eerste vraag: 'Heb je al gegeten?'". Logisch toch...In Indonesië ga je ook eerst eten, dan worden er pas zaken gedaan. Op een lege maag wordt niet gepraat.

Het is duidelijk dat de derde en vierde generatie indo ‘trotser’ is op het indo-zijn dan de generatie ervoor. En velen willen dat graag laten zien. Met deze ‘nieuwe Indische trots’ ontstaat zo een nieuwe symboliek. Er is bijvoorbeeld een Indo-stijl, die zich uit in kleding en dans. Zwarte haren stijf van de gel. Via internet zijn verschillende groepen jongeren te vinden die hun Indo-zijn laten zien met tatoeages, zoals de Indo-melati of hun “typisch Indische” achternaam.

Ik vind ook andere symbolen, zoals de Garuda en de roodwitte vlag van Indonesië, die worden gebruikt als tekenen van kracht of liefde voor het land en de afkomst. Maar gelijk stuit ik hier op een probleem van ‘symbolische aard’:

Velen vinden namelijk dat dit soort symbolen eigenlijk niet gebruikt mogen worden door Indo’s. Omdat het symbolen zijn die met Indonesië te maken hebben en niet met de Indische cultuur. Maar verwijzen deze symbolen voor degenen die ze gebruiken niet gewoon naar de eigen oorsprong, die zich immers ook in het huidige Indonesië bevindt! Zouden veel Indonesische symbolen eigenlijk ook niet gewoon gebruikt moeten kunnen worden door Indo’s?

"Indo-cultuur is moeilijk uit te leggen. "Het is een sterk gevoel dat moeilijk te beschrijven is. Iedereen voelt het, maar niemand kan er precies de vinger op leggen. Maar juist dat ene gevoel bepaalt de Indische identiteit en de Indische cultuur en zorgt ervoor dat wij die Indische identiteit waarborgen, uitdragen, voortzetten en levend willen houden."