!
!
100_2693

Chimahi... het klinkt zo bekend

Cimahi, Chimahi of Tjimahi, de laatste variant is in de oude spelling van het Indonesisch (letterlijk in het Soendanees is dit de "Genoegrivier"), is een stad in de provincie West-Java op het Indonesische eiland Java.

De stad ligt ten westen van Bandung en is inmiddels aan deze stad vastgegroeid. De stad.....waar mijn vader en zijn zusje zijn opgegroeid. Cimahi........ waar ik zeker eens een keer naar toe wil.

Onder het Nederlandse bewind was Tjimahi de hoofdplaats van het gelijknamige district en een garnizoensplaats waar vrijwel alle troepensoorten van het
KNIL waren gelegerd. Ook was hier een militaire strafgevangenis gevestigd. Tijdens de bezetting van Nederlands-Indië vestigde het Japanse leger hier in 1943 interneringskampen. In de stad bevinden zich opleidingscentra voor militairen.

Lange tijd was een groot deel van Cimahi militair terrein, en mocht men op veel plaatsen geen foto's nemen. Tegenwoordig is een steeds groter deel ervan voor civiele doelen bestemd. Ten zuiden ervan is er een gebied met veel textielindustrie. Zeer veel textiel uit dit gebied wordt wereldwijd geëxporteerd.

Er is een treinstation en een fijn mazig net van grote en kleine bussen. De snelweg Jakarta - Bandung loopt hierlangs.

Het vliegveld van Bandung ligt tegen de stadsgrens van Cimahi aan. Vanwege het bergachtige landschap worden afstanden op Java vaak niet in kilometers uitgedrukt, maar in de tijd die het kost om van de ene plaats naar de andere te reizen. Vanaf het centrum van Bandung naar Cimahi is het ongeveer drie kwartier reizen.