!
!
Een heerlijk stuk spekkoek

Wat is nu eigenlijk spekkoek

Spekkoek (spekuk of kue lapis) .....is een Indische cake- of koekachtige lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands- Indië is uitgevonden. Het idee is waarschijnlijk afgeleid van een vergelijkbare type cake van Duitse oorsprong, maar aangepast met in Nederlands-Indië beschikbare grondstoffen.

Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl er in de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker zit. Later zijn andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao en/of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Ook de hoeveelheden ei uit het originele recept worden niet meer door alle moderne spekkoekbakkers toegepast.

De bereiding van spekkoek is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken; de lekkernij wordt daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd.

De "echte" Indische spekkoek wordt soms verward met het oorspronkelijk Nederlands-Indische gerecht kue lapis, omdat die naam letterlijk "cake in laagjes" betekent. De kue lapis die wij in Nederland kennen, is echter opgebouwd uit pudding- of geleiachtige lagen van allerlei kleuren (meestal twee per koek); de lagen zijn vaak ook veel dikker dan bij spekkoek.

In het huidige Indonesisch wordt spekkoek echter met verschillende namen aangeduid. Zo gebruikt men spekuk, duidelijk uit het Nederlands afgeleid, maar juist ook de benaming kue lapis wordt in Indonesië gebruikt voor wat wij spekkoek noemen. Daarnaast komt ook de benaming lapis legit ook nog regelmatig voor.

Momenteel is spekkoek vrijwel overal te koop bij de toko maar ook bij Sligro, Makro en sommige grote supermarkten.