!
!
Lekker bordje nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng wordt in Indonesië, als ontbijt gegeten. Het wordt gemaakt van restjes die van de avondmaaltijd zijn overgebleven. Restjes koude rijst, koude kip of vlees, ook restjes sambal.

Ingrediënten: (voor ca 4 personen)

500 gr rijst
400 gr resten van vlees (schouderkarbonade/spek, kip, ham
garnalen
2 eieren
olie
300 gr groenten ( kool en prei)
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetl. gehakte selderij
1 half blokje trassi
2 lombok (minder heet...haal dan de zaadjes eruit)
1 á 2 eetl ketjap

zout

Bereiding:

Kook de rijst zo droog mogelijk Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden.
Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen. U kunt ook koude rijst van de vorige dag gebruiken (is zelfs beter).
Bak in wat olie de uien, knoflook, de gesneden lombok en de trassi, tot de uien mooi geel zijn.
Voeg er het (zeer klein gesneden) vlees en de garnaaltjes aan toe en fruit alles nog even door. Bak daarna de groente nog even mee, maar probeer ze knappend te houden.
Werk het onderste in de pan, goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.

Maak het gerecht af met sambal en ketjap
Roer er vlak voor het opdienen de selderij door.
Maak van tevoren een omelet van 2 eieren, aan beide kanten gebakken en opgerold.
Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in ragfijne (schuine) reepjes .
Garneer de nasi goreng met deze reepjes omelet en natuurlijk niet te vergeten heerlijke gebakken uitjes. Serveer er atjar tjampoer en kroepoek oedang bij.